sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Kotikuntoiluvälineet

Kuntoilu on parasta tarjoiltuna paikoissa, joissa sitä kuuluu harrastaa, eli siis paikoissa jotka ovat kyseistä tarkoitusta varten olemassa. Tunnustaudun skeptikoksi kotikuntoiluvälineiden suhteen, lukuunottamatta painonnostopenkkiä, mikä nyt sinällään kuuluu jokaisen hyvinvarustetun kodin kalusteistoon, samalla lailla kuin fasaanien ammuskelu kännissä haulikolla kuuluu jokaisen itseäänkunnioittavan kartanonherran harrasteisiin. Jos asunnossasi on siis ylimääräistä lääniä, mutta ei painonnostopenkkiä, tiedät mihin kalusteeseen seuraavaksi satsata. Moni hankkii ajan kanssa kotiinsa kaikenlaisia vempaimia, joista suurin osa päätyy varastoon keräämään pölyä. Juurikin tästä syystä kotikuntoiluvälineiden hankinnassa kannattaa olla tarkka.

On kuitenkin tiettyjä kotikuntoiluvälineitä, joita voi hommata, nämä ovat siis niitä vehkeitä, joita tulee oikeasti käytettyä muun kuntoilun tukimuotona. Itselläni on venähtelyyn taipuvainen selkä, vaivat alkoivat kunnolla oikeastaan siitä kun tein aikanaan kyykkyä lämmittelemättä ja aloitin luonnollisesti itselleni suurilla painoilla. Ensimmäisen toiston kohdalla selkä oli ilmeisen koukussa nostovaiheessa, sillä siitä kuului rusaus, jonka jälkeen selkää ei saanut enää suoraksi. Muutaman päivän köyryselkänä köpöttelyn jälkeen selkä parani, mutta nykyään siis joudun kiinnittämään enemmän huomiota sen huoltamiseen. Selkälihasharjoitteet ovat merkittävä osa tätä huoltoa, ja hyvällä ryhdillä saa paremmin kömöjä kuin itsehankitulla koukkuselkäryhdillä. Ryhdin merkitys korostuu, jos omaa persjalkaisen ruumiinrakenteen, kuten allekirjoittanut.

Selkälihasten reenaaminen lattialla ilman vastuksia on tontoa, voimaharjoittelussa tulee aina käyttää hyödykseen jotain vehkeitä tai sitten vapaita painoja. Itse ratkaisin keskivartaloharjoitedilemmani hankkimalla vatsa-selkä-penkin, monikäyttöinen härveli on tilan takia kotikäytössä aina parempi ratkaisu kuin yksittäinen laite, pl. painonnostopenkit, joiden kohdalla massiivisempi on aina parempi, koska silloin voi nostella hirveitä painoja, mikä viehättää Mikko-maailmassa kömöjä aina enemmän kuin pitkien sarjojen hinkkaaminen pienillä painoilla.
Kuvassa vatsa-selkä-penkkini, jolla reenaan oikeastaan lähes yksinomaan alaselkää, vatsat teen yleensä salilla. Penkki on suht' jykevä ja suurehko, mutta niin se saa ollakin, kun siinä koko painolla heilutaan. Vatsa-selkä-penkkini oli pitkään varastossa johtuen tilanpuutteesta, mutta nyt kun asutan yksin kolmiota, voin huoletta pitää penkkiä keskellä vierashuoneen lattiaa. Tämä on näppärää, koska ikinä ei tiedä milloin iskee hillitön tarve tehdä selkälihasliikkeitä hetikohtanyt. Keskivartalosta on muutenkin hyvä pitää huolta, sillä siitä lähtee lambada, lonkkaheitto ja ukemi.

Mikäli sorrut hankkimaan kotikuntoilulaitteen, hanki sellainen jota olet mielellään kokeillut ja jota tulet varmasti käyttämään, kuten painonnostopenkkiä, jonka omistajana voit järjestää vaikka koko perheen penkkipunnerruskisat. Penkistä tykkäävät erityisesti vaippaikäiset lapset ja ihan kaikki kömöt. Sokkona kotikuntoilulaitteen ostaminen on tontoa, kukaan ei jaksa vatkata yhtä ja samaa liikettä loputtomiin ja kokovartalonhärvelit harvemmin toimivat. Minä sen sijaan toimin talossa, mutta en puutarhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti