perjantai 2. joulukuuta 2011

Sukat

Sukista kirjoitellaan mediassa aivan liian vähän. En ole  kylläkään perehtynyt asiaan ja tämä väitteeni perustuukin täysin tapaluterilaiseen kasvatukseeni sekä vahvaan perstuntumaan. Kirjoitan joka tapauksessa nyt sukista.

Itse suosittelen mustia sukkia. Mustat sukat ovat hyvät. Ne käyvät häissä, hautajaisissa, ensitreffeillä, töissä, kauppareissulla, urheillessa, kylässä käydessä, tavattaessa Rovasti Revonperää, julkisilla liikkuessa, lounastaessa, kajakilla soudellessa, musiikkia kuunnellessa, toisin sanoen milloin vain. Mustat sukat eliminoivat siis sen riskin, etteivät sukat sovi yhteen muun asusteen kanssa, esimerkkinä kardinaalisesta tyylivirheestä, joillakuilla voi lipsahtaa urheilusukat jalkaan pukua käyttäessä (mikä voi olla osaltaan myös siunaus, sillä kun useampi havaitsee asianlaidan ja juttu leviää, ei tarvitse pelätä herpestä piiiitkään aikaan. siis ei sitä huulenpielijuttua. tai no, sitäkin.).

Kuvassa sukkani, eivät tosin kaikki niistä. Jostain syystä olen mieltynyt punaoransseihin- sekä harmaisiin-, oranssiraitaisiin sukkiini kuvan vasemmalla puolella. Lyhyen empiirisen tutkimuksen valossa em. sukkaparit ovat kuulemma susirumia. Empiriaa vääristää se, että ilmeisesti eräät nimeltä mainitsemattomat tuttavani ovat kateellisia eivätkä ymmärrä estetiikan päälle. Kuvan harmaiden sukkien myönnän olevan susirumat. Niissä on lintuja.

Kuten kuva havainnollistaa, minulla on siis mustien sukkien lisäksi myös muita sukkakuoseja. Nämä ovat yleensä saatu lahjaksi (koska itse ostan vain mustia, harmaita, ruskeita, tummia tai punaoransseja sukkia), mutta toisaalta jos hankkisin jollekulle sukat, en varmaan itsekään ostaisi yksivärisiä vaan sellaiset elegantit, joissa olisi jokin hillitty huumorijuttu.Niissä voisi vaikkapa lukea "Jytky!" (em. teksti ei tosin ole hauska, elegantti, tahi ymmärrettävä. Itse miellän jytkyn sähköiskuksi).

Urheilusukkien käyttämisen puvun kanssa lisäksi (tässä kohtaa äidinkielenopettajaa hirvittää) sukkien kohdalla on myös toinen suuri tabu: varvassukat! Varpaille ei kuulu olla varattuna omia kolosiaan sukissa, koska se on luonnotonta. Mooseksen aikana varvassukkien käytöstä olisi ammuttu (vaikkei vielä silloin ollutkaan tuliaseita. Mooses oli aikansa visionääri). Varpaat ovat muutenkin omituisen näköisiä, kuin surkastuneita pieniä apinansormia, ja kun niitä erikseen esitellään varvassukkien kanssa, menee pasmat vähemmästäkin sekaisin. Niin, ja sandaalien kanssa ei saa olla mielellään sukkia ollenkaan tai hätätapauksessa todella lyhytvartiset sukat (vaikkakin tässäkin tapauksessa varpaat ikävästi näkyy. kohteliasta on olla katsomatta niitä ja ajatella Junnu Vainion herkkiä, etelä-kymenlaaksolaisia sanoituksia).

2 kommenttia:

  1. Hetkinen, lukematta ensimmäistä kappaletta pidemmälle, milloin adidaksen puna-musta raidallisista urheilusukista yhdistettynä pukuun on tullut tyylitöntä? Vai onko populaarikultturi hypännyt junaan (vr) ja ajanut ohi?

    VastaaPoista
  2. Voi se olla tyylikästä joissain piireissä. Itsehän kirjoitan vain puhtaasti omasta näkemyksestä ja täysin lonkalta heitettynä.

    VastaaPoista