perjantai 15. toukokuuta 2015

Huonerehut

Kevät ja kesä hurahtavat nopeasti, jopa nopeammin kuin blogisti ehtii tehdä nestorimiikkulaisia hämeenlinnalaisessa kerrostalokolmiossa. Koska elämässä on ylipäänsä tärkeää tarttua hetkeen ja sujahtaa mahdollisuuden ikkunasta ennen sen sulkeutumista (muuten menee lasin läpi ja tulee lasinsiruja kämmeniin), valoisa aika on hyvä hyödyntää kasvattamalla hyötykasveja. Kukkia ja vastaavia voi kasvattaa ympäri vuoden, joten kasvukautta on aivan turha haaskata niiden kanssa puljaamiseen. Kasvien määrä kannattaa rajata muutamaan oleelliseen, city-ihmisen kotiin harvemmin mahtuu tai muutenkaan kannattaa laittaa kynnöspeltoa, ellei sitten ole homekarvoja itäviä seitan-lohkoja kaupan roskiksesta yön pimeinä tunteina näpistelevä hippi. Kyseisiltä veijareilta löytyy yleensä joka tapauksessa pieni kasvihuone vaatekomerosta.

Kurkut, tomaatit ja vastaavat jokapäiväiset ruokavihannekset voivat olla hiukan työläitä kasvattaa johtuen niiden kovasta menekistä ja kun niitä pitää kastellakin ja kaikkea. Tästä syystä on järkevää keskittyä muutamaan helppohoitoiseen hyötykasviin, joita sitten ruukussa idättelee. Tietysti jos tykkää ja osaa viherpeukaloida, niin antaa palaa, Frank. Koska itse hyödynnän vapaa-aikani kaikkeen muuhun kuin tuollaiseen, kun en osaa, niin jätän tomaatinviljelyt tomaatinviljelijälle. 

Omat kasvatukseni rajoittuvat muorilta saamiini chiliin ja basilikaan. Chili on hyvä, sillä voi maustaa ihan mitä vaan. Chiliä voi uuttaa jopa happaman sekaan, jolloin tulisuus peittää liuottimen raikasta makua. Basilika on myös hyvä yleisyritti, joka soveltuu ruoan lisäksi hyvin myös drinksuloihin. Kotona ei yleensä tule mitään kummempia juomasekoituksia tehtyä, johtuen oikeastaan siitä, että pakastimessä tuotetut jääpalat ovat vähän niin ja näin. Jos se asianlaita kuitenkin tästä hiljalleen muuttuisi. Toinen vaihtoehto on hankkia jääpalakone, ihan vaan siksi kun on basilikaa saatavilla. Hapanta taas saa kaupasta, kuutena päivänä viikossa. Jotkut persaukiset ostavat trokareilta, mutta jos varat ei riitä kaupan hintoihin, kannattaa miettiä kulutustaan. 
Kuvassa chili ruskeassa, isossa ruukussa. Chilissä ei näy vielä palkoja ja voi tietysti olla että minua on viilattu linssiin ja tuosta kasvaa joku horsma. Maustan sillä sapuskaa sitten. Chiliruukussa on muovipullosta rakennettu kastelujärjestelmä, mikä on loistohomma, koska en kuitenkaan muistaisi muuten kastella kasvia riittävästi. Low-life-vissypullosta muotoiltu kastelujärjestelmä on muutenkin loistava sisustuselementti, on vähän sellaista kotitekoisen makua. Tällä voi myös ovelasti höynäyttää kömöjä, luulevat vielä, että osaisin tehdä jotain käsilläni.
Kuvassa basilikat kasvamassa ruukussaan, taustalla pullo pahahkoa portugalilaista brandyä (maistuu liian rusinaiselle ja maussa on tujaus pontikkaisuutta) ja unkarilaista Palinkaa, jota en ole vielä ehtinyt maistaa. Kyseisellä basilikamäärällä mennään vaikka kuuhun, siis jahka ne kasvavat hiukan. Basilikaruukussa ei ole kastelusysteemiä, mutta kun ruukku sijaitsee näkyvällä paikalla vierashuoneessa, jota koiranpentuni käyttää henkilökohtaisena WC:nään, basilikat tulee yleensä tarpeidenkeruureissun jälkeen kasteltua.

Huonekasvit ovat sinällään hyvä juttu, ja itseäni hiukan harmittaa, että olen kovin saamaton niiden hankkimisen suhteen. Osaltaan tämä johtuu siitä, että kun en omaa minkäänlaista silmää sen suhteen, mikä olisi hyvä, jätän hankinnat tekemättä. Muutenkin olohuoneesta ulos katsoessa näkyy koivuja, mikä tuo ihan riittävästi vihreyttä asuntoon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti