tiistai 29. joulukuuta 2015

Laakeat kuohuviinilasit

Uusi vuosi. Ajankohta, jolloin syödään nakkia ja perunasalaattia, valetaan tinasta ennustuksia (vaikka oikeasti tarkat ennustukset saa ainoastaan tarot-korteista), ammutaan kymppejä taivaalle ja ollaan sivistyneesti seitinohuessa, huomioiden että sivistystaso on suhteellinen asia ja seittiä se on paksukin seitti. Uutena vuonna ihmiset antavat itselleen lupauksia, jotka raa'asti unohdetaan ja siten myös petetään. Itsepetos on toisaalta kaikista paras petos, koska se on uhriton rikos. Oli kuitenkin miten oli, uusi vuosi pitää pyrkiä viettämään huonossa seurassa särpien taskulämpimiä ja laadultaan huonoja virvokkeita. Jos kuitenkin saa haltuunsa viileitä ja hyviä virvokkeita, ne on syytä nauttia oikein, koska etikettivirheet ovat niitä elämän isoja virheitä.

Uuteen vuoteen kuuluu keskeisenä osana kuohujuomat; elämä on aivan liian lyhyt aika siihen nähden, kuinka harvoin kuohujuomia pääsee juomaan. Kuplivien kohdalla etiketti on kaikki kaikessa, paitsi silloin jos juo samppanjaa appelsiinimehulla, sillä se on sille porvarijuomalle ihan oikein. Ei kuitenkaan kannata välttämättä tehdä kyseistä suoritusta ihan mahdottoman kalliin samppanjan kanssa, ellei sitten paalua ole niin paljon että hesalainen "dösän duunaaminen" hankaloituu. Kuplivan juomiseen on kaksi lasivaihtoehtoa, perinteinen huilumallinen skumppalasi tai sitten laakea lasimalli. Itse olen himoinnut jälkimmäisiä astioita jo tovin, sillä kuohuviiniä on minusta parempi juoda sellaisesta ja lisäksi siinä on vanhan koulun henkeä ja groovea. Sain jouluna vihdoin ja viimein kyseistä lasityyppiä lasistooni ja voin kertoa että menee muuten heti koeajoon juhlista jaloimpana.
Kuvassa laakeat kuohuviinilasini, merkki Iittala, mallisto Essence. Olen aiemmin kohdellut kyseistä mallistoa kuin epätoivottua esikoista, mutta tämän kuohuviinilasin kohdalla joudun tekemään poikkeuksen, kun se on siinä määrin päheä. Lasin vetoisuus on 31 cl, mikä on hyvä, kun huomioi että juoman normaali annostus on noin 12 cl. Ylivetoisuus on ylivoimaa, kun on kyse niinkin keskeisistä astioista kuin juomalaseista. En ottanut noita Iittalan tarroja pois, kun moni muukaan ei ota. Joissain asioissa on vaan järkevää jättää päätöksenteko lauman harteille.

En ole aiemmin hankkinut minkäänlaisia kuohuviinilaseja, kun olen odotellut että saan aikaiseksi hankkia laakeat lasit. Toisaalta kuohuviiniä tulee muutenkin juotua jossain ihan muualla kuin kotona ja aivan liian harvoin. Nyt kun pelivälineet on vihdoin ja viimein kohdallaan, voi aloitella ensimmäistä vuoroparia. Uusi vuosi ei tosin mene samppanjan merkeissä, ensinnäkin siksi kun suu on hiukan tuohesta. Toisekseen hinta-laadukkaampia vaihtoehtoja on olemassa, kun vaan osaa, ja kun osaa, niin saa parhaat kömöt päältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti